GASTRONOMİ TURİZMİ UZMANI BOĞAÇ YÜZGÜL SEKTÖREL KAVRAMLARI DEĞERLENDİRDİ

Gastronomi&Gastronomi Turizmi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç Yüzgül, bir kez daha gastronomi turizmi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
 Tarih: 06-03-2025 14:21:38
GASTRONOMİ TURİZMİ UZMANI BOĞAÇ YÜZGÜL SEKTÖREL KAVRAMLARI DEĞERLENDİRDİ

Gastronomi&Gastronomi Turizmi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç Yüzgül, bir kez daha gastronomi turizmi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Türk ve Dünya Mutfağı üzerine yaptığı çok sayıda gönüllü çalışma ile başta gastronomi sektörü olmak üzere birçok kesim tarafından büyük  takdir toplayan ve aynı zamanda Dünya Şarap Lezzetçileri Birliği Üyesi konumunda da bulunan Uluslararası Mutfak Sanatçıları ve Gurmeler Birliği Türkiye Masası Yönetim Kurulu Onursal Üyesi, Dünya Yöresel Lezzetleri Tanıtma Platformu Başkanvekili, TURİZMAGAZİNİST Araştırmacılar ve Yazarlar Platformu Mütevelli Heyet Üyesi ve Türkiye Görsel Sanatlar ve Edebi Eserler Eleştirmenleri Konsorsiyumu Genel Sekreteri  Gastronomi&Gastronomi Turizmi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç Yüzgül, bir kez daha gastronomi turizmi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Turizmin, gastronomi turizm sayesinde çok büyük faydalar göreceğinin göz ardı edilidğini hatırlatan Gastronomi&Gastronomi Turizmi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç Yüzgül, makalesinde ‘Hiç aklınıza geliyor mu; çoğu abuk sabuk kadın programlarına ya da uçuk kaçık şef bozuntularının yarışmacı azarladığı saçma sapan programlar olsa da, yeme-içme konusu neden bu denli öne çıkartılıyor? Dizilerde bile, akılalmaz süslü tabaklar, yiyecekler ve içecekler ön planda. Çünkü gastronomi ve gastronomi turizmi artık tamamen belirleyici bir sektör haline  geldi. Gastronomi turizmi, bir bölgenin mutfak kültürünü deneyimleme ve bu yolla bölgenin tarihsel ve kültürel mirasını keşfetme amacıyla gerçekleştirilen bir turizm faaliyeti olarak tanımlansa da, esasen toplumsal  gelişime de büyük etkisi var. Gastronomi turizmi, ziyaretçilerin yalnızca ziyafet ya da tat alma ihtiyaçlarını karşılamakla kalmamaya başladı. Ambians da önemli, sunum da, kalite de, temizlik de, çok fazla alt unsur barındırıyor anlayacağnız. Bu yolla yapılan gastronomi faaliyetleri; yeril olsun, yabancı olsun; turitleri, yerel yemek ve içeceklerin ardındaki hikâyelerle tanıştırarak, bölgenin kimliğini anlamalarına olanak tanımaktadır. Bu yüzdendi ki, birçok işletmeci, ya bazı uydurma yemekleri ki, misal Adana Böreği gibi, lezzetli ama uydurma; hikayelendiriyor, ‘Güzin Abla’ gibi hikayeler uyduruluyor. İlgi odağı olduğu sürece sıkıntı olmuyor tabii’ yorumuna yer verdi.

 

İşte o makale:

 

GASTRONOMİ TURİZMİ DEMEK EKSTRA KATKI DEMEK

 

‘Hiç aklınıza geliyor mu; çoğu abuk sabuk kadın programlarına ya da uçuk kaçık şef bozuntularının yarışmacı azarladığı saçma sapan programlar olsa da, yeme-içme konusu neden bu denli öne çıkartılıyor? Dizilerde bile, akılalmaz süslü tabaklar, yiyecekler ve içecekler ön planda. Çünkü gastronomi ve gastronomi turizmi artık tamamen belirleyici bir sektör haline  geldi. Gastronomi turizmi, bir bölgenin mutfak kültürünü deneyimleme ve bu yolla bölgenin tarihsel ve kültürel mirasını keşfetme amacıyla gerçekleştirilen bir turizm faaliyeti olarak tanımlansa da, esasen toplumsal  gelişime de büyük etkisi var. Gastronomi turizmi, ziyaretçilerin yalnızca ziyafet ya da tat alma ihtiyaçlarını karşılamakla kalmamaya başladı. Ambians da önemli, sunum da, kalite de, temizlik de, çok fazla alt unsur barındırıyor anlayacağnız. Bu yolla yapılan gastronomi faaliyetleri; yeril olsun, yabancı olsun; turitleri, yerel yemek ve içeceklerin ardındaki hikâyelerle tanıştırarak, bölgenin kimliğini anlamalarına olanak tanımaktadır. Bu yüzdendi ki, birçok işletmeci, ya bazı uydurma yemekleri ki, misal Adana Böreği gibi, lezzetli ama uydurma; hikayelendiriyor, ‘Güzin Abla’ gibi hikayeler uyduruluyor. İlgi odağı olduğu sürece sıkıntı olmuyor tabii.

 

Gastronomi turizmi, globalleşen dünyada çok ilginç ve dteğişik yiyecek ve içecek deneyimlerinin keşfedilmesi yönünde turistlerin seyahat motivasyonlarını güçlendiren önemli bir unsur haline geliyor. Neredeyse balta ile kesilen Kahramanmaraş Dövme Dondruması’nın sunumundaki ilginçliği izlenmesi gibi, birçok ilginç sunum da ilgi odağı olabiliyor, oluyor da.

 

Gastronomi turizmi, sadece klasik "deniz-kum-güneş" anlayışının ötesine geçen bir tatil anlayışını yansıtmaktadır.

 

İtalya’da sırf Permasan Peyniri’nin yapımını izlemek için, her yıl en az on bin turist çiftlikleri geziyor, permasan yiyip, satın alıyor. Bizde bu anlayış halen yok, bir olsa; başka turizm alanına dahi gerek kalmaz…

 

Turistler artık bir destinasyonun mutfak kültürünü deneyimlemek, yerel yemekleri keşfetmek ve bu gastronomik deneyimleri kültürel bir zemin üzerinde yaşamak amacıyla seyahat etmektedir. Ne yazık ki bizde kebaptan  öteye geçmedi bu yönlendirme, yazık…

 

Evet, aslında olaylar akavramsal yönden de bakmak yerinde olacaktır…

 

Gastronomi turizmi, tarım, kültür ve turizm olmak üzere üç temel faktörden oluşuyor. Bu unsurlar, gastronomi turizminin bir bölgesel çekim merkezi olarak pazarlanmasına ve bu alandaki deneyimlerin zenginleştirilmesine imkân tanımaktadır. Tarım, gastronomi turizminin temelini oluşturan unsurlardan biridir. Yerel tarımsal ürünler, turistler için otantik gastronomik deneyimlerin kaynağıdır. Yöresel üreticilerin yetiştirdiği ürünler, turistlere hem bölgenin doğal zenginliklerini hem de tarihsel birikimini tanıma fırsatı sunar. Örneğin, Gaziantep'in ünlü baklavası veya Kayseri'nin pastırması gibi ürünler, bölgenin tarımsal üretiminin bir yansımasıdır ve gastronomi turizmi kapsamında önemli bir rol oynamaktadır. Bir toplumun en büyük kültürel farklılıklarından biri yemek alışkanlıklarıdır. Yemek kültürü, toplumların tarihsel geçmişini, coğrafi konumunu ve iklim şartlarını yansıtır. Tabii benzelikler de ilgi çekiyor, içli köfte ile arançininin benzerliği gibi. Yine Akdeniz ikliminde yeşillik ve zeytinyağı gibi besinler ön plana çıkarken, soğuk iklim kuşaklarında daha ağır ve tatlı ağırlıklı beslenme alışkanlıkları gelişmiştir. Kültürel zenginliklerin bir göstergesi olan bu farklılıklar, gastronomi turizmi aracılığıyla keşfedilebilir. Turistler, ziyaret ettikleri destinasyonun yemek kültürünü deneyimleyerek o toplumun geçmişine, sosyal yapısına ve yaşam tarzına dair ipuçları edinirler. Gastronomi turizminin gelişimi, turizm altyapısının güçlü olmasını gerektirir. İyi bir altyapı, turistlerin gastronomik deneyimlerini rahatça yaşamalarını sağlar. Bu altyapı; restoranlar, yiyecek-içecek işletmeleri, festivaller ve şarap butiklerinden oluşan geniş bir ağı içerir. İtalya'nın ünlü şarap bağları, Fransa'daki şarap ve peynir rotaları gibi örnekler, turizm altyapısının gastronomi turizmi üzerindeki etkilerini göstermektedir. Türkiye’de de özellikle Gaziantep, Hatay ve Şanlıurfa gibi şehirler, gastronomi turizmi için gerekli altyapıyı oluşturmuş ve bu alanda öne çıkmayı başarmıştır.

 

Peki turist olmadan, gastronomi turizmi olur mu? Tabii ki olmaz. Zira en temel malzemesidir turist gastronomi turizminin. Gastronomi turizmi, turistlerin seyahat tercihlerini etkileyen çeşitli motivasyon unsurlarına dayanır. Ya siz yönlendireceksiniz, ya da zaten bilinçli ve yönlenmiş olarak gelmiş olmalılar. Elbette fiziksel, kültürel, sosyal ve prestij motivasyonları olarak dört temel faktörü de var.

Fiziksel motivasyon, insanların temel ihtiyaçlarından biri olan beslenme gereksinimini karşılamakla ilgilidir. Turistler, bir destinasyona giderek, o bölgeye özgü yiyecekleri tatmak ve farklı beslenme alışkanlıklarını deneyimlemek isteyebilirler. Beslenme, temel bir ihtiyaç olmasının ötesinde, gastronomi turizmi ile sağlıklı yaşam ve dengeli beslenme gibi modern kavramlarla da örtüşmektedir. Örneğin, Akdeniz mutfağının zeytinyağı ağırlıklı ve sağlıklı öğeler içermesi, bu mutfağı tercih eden turistler için önemli bir motivasyon kaynağıdır. Kültürel motivasyon, turistlerin bir bölgenin kültürel değerlerine ve yaşam tarzına duydukları ilgiyi yansıtır. Yeme içme, bir toplumun kimliğini yansıtan en önemli kültürel unsurlardan biridir. Turistler, bir destinasyona giderek o bölgeye özgü yemekleri tatmak, bu yemeklerin yapım süreçlerini görmek ve bölgenin tarihsel arka planıyla bağlantılı gastronomik öğeleri deneyimlemek isterler. Festivaller, yerel restoranlar, yöresel yemek pazarları ve çiftlikler, kültürel motivasyonla seyahat eden turistler için cazip noktalardır. Örneğin, İspanya'da düzenlenen domates festivali (La Tomatina) veya Fransa'daki peynir ve şarap festivalleri, kültürel gastronomi deneyimlerine ilgi duyan turistleri cezbetmektedir. Sosyal motivasyon, turistlerin gastronomik deneyimlerini başkalarıyla paylaşma ve sosyal ilişkiler kurma isteğiyle ilgilidir. Yemek yeme eylemi, tarih boyunca sosyal bir etkinlik olarak kabul edilmiştir. Birçok turist, yemek festivalleri, gurme turları ve şarap tadımı gibi etkinliklere katılarak, diğer insanlarla etkileşime girmeyi ve bu deneyimleri paylaşmayı hedefler. Sosyal bağların güçlendirilmesi, bu motivasyonun önemli bir parçasıdır. Aynı zamanda, gastronomi turizmi sayesinde grup seyahatleri düzenleyen turistler, bu deneyimlerini arkadaşlarına veya ailelerine anlatarak sosyal çevrelerinde bir prestij kazanırlar. Prestij motivasyonu, turistlerin gastronomik deneyimlerini sosyal statülerini yükseltmek veya arkadaş çevresinde prestij elde etmek amacıyla kullanmalarıyla ilgilidir. Yüksek kaliteli restoranlarda yemek yemek, ünlü şarap butikleri veya gurme etkinliklerine katılmak, turistlerin sosyal çevrelerinde saygınlık kazanmalarını sağlayabilir. Özellikle sosyal medya çağında, turistler deneyimlerini fotoğraflar veya videolar aracılığıyla geniş kitlelere duyurabilmekte ve bu sayede gastronomik keşiflerini çevrelerinde bir statü sembolü haline getirebilmektedirler. Bu bağlamda, gastronomi turizmi prestij arayışında olan turistler için önemli bir motivasyon kaynağı haline gelmiştir.

 

Hülasa, gastronomi turizmi önemsenmeli, daha çok akademik çalışma yapılmalı, bir ya da birkaç ne idüğü belirsiz tabela dernğinin insiyatifine bırakılmamalıdır…’

BALKAN TURİZM HABER AJANSI

 


 

 
Etiketler
  HABER GALERİ
  Bu haber 388 defa okunmuştur.
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 36 30 1 5 91 31 95 +60
2 Fenerbahçe 36 26 4 6 90 39 84 +51
3 Samsunspor 36 19 10 7 55 41 64 +14
4 Beşiktaş 36 17 8 11 59 36 62 +23
5 Başakşehir FK 36 16 14 6 60 56 54 +4
6 Eyüpspor 36 15 13 8 52 47 53 +5
7 Trabzonspor 36 13 11 12 58 45 51 +13
8 Göztepe 36 13 12 11 59 50 50 +9
9 Çaykur Rizespor 36 15 17 4 52 58 49 -6
10 Kasımpaşa 36 11 11 14 62 63 47 -1
11 Konyaspor 36 13 16 7 45 50 46 -5
12 Alanyaspor 36 12 15 9 43 50 45 -7
13 Kayserispor 36 11 13 12 45 57 45 -12
14 Gaziantep FK 36 12 15 9 45 50 45 -5
15 Antalyaspor 36 12 16 8 37 62 44 -25
16 Bodrum FK 36 9 17 10 26 43 37 -17
17 Sivasspor 36 9 19 8 44 60 35 -16
18 Hatayspor 36 6 22 8 47 74 26 -27
19 Adana Demirspor 36 3 28 5 34 92 2 -58
Takım O G M B A Y P AV
1 Kocaelispor 38 21 8 9 68 41 72 +27
2 Gençlerbirliği 38 19 8 11 57 34 68 +23
3 Fatih Karagümrük 38 19 10 9 55 36 66 +19
4 İstanbulspor 38 20 14 4 67 38 64 +29
5 Bandırmaspor 38 17 8 13 52 45 64 +7
6 Erzurumspor FK 38 19 12 7 53 31 64 +22
7 Boluspor 38 17 11 10 66 40 61 +26
8 Iğdır FK 38 16 12 10 57 33 58 +24
9 Amed SK 38 14 9 15 43 35 57 +8
10 Çorum FK 38 14 12 12 49 45 54 +4
11 Ümraniyespor 38 14 13 11 48 42 53 +6
12 Esenler Erokspor 38 13 12 13 53 50 52 +3
13 Sakaryaspor 38 13 13 12 48 54 51 -6
14 Keçiörengücü 38 14 15 9 60 53 51 +7
15 Manisa FK 38 14 18 6 50 52 48 -2
16 Pendikspor 38 13 16 9 45 51 48 -6
17 MKE Ankaragücü 38 14 18 6 49 48 48 +1
18 Şanlıurfaspor 38 11 20 7 45 55 40 -10
19 Adanaspor 38 7 22 9 32 75 30 -43
20 Yeni Malatyaspor 38 0 38 0 14 153 21 -139
Takım O G M B A Y P AV
1 Sarıyer 34 25 2 7 80 22 82 +58
2 Batman Petrolspor 34 26 6 2 64 24 80 +40
3 GMG Kastamonuspor 34 19 3 12 57 29 69 +28
4 Adana 01 Futbol Kulübü 34 19 7 8 62 30 65 +32
5 Altınordu 34 16 7 11 57 35 59 +22
6 Beykoz Anadolu 34 15 11 8 47 46 53 +1
7 İskenderunspor A.Ş. 34 13 10 11 49 38 50 +11
8 1461 Trabzon FK 34 13 13 8 44 37 47 +7
9 Fethiyespor 34 11 13 10 32 40 43 -8
10 24Erzincanspor 34 10 13 11 45 52 41 -7
11 Kırklarelispor 34 10 14 10 42 44 40 -2
12 Sincan Belediye Ankaraspor 34 10 15 9 44 40 39 +4
13 İnegölspor 34 10 13 11 42 51 38 -9
14 Kepezspor FAŞ 34 9 16 9 37 46 36 -9
15 Isparta 32 Spor 34 7 15 12 33 51 33 -18
16 Karaköprü Belediyespor 34 7 19 8 39 52 29 -13
17 Altay 34 10 20 4 33 64 25 -31
18 Hes İlaç Afyonspor 34 0 33 1 6 112 5 -106
Takım O G M B A Y P AV
1 Bursaspor 30 21 2 7 64 17 70 +47
2 Karşıyaka 30 18 6 6 56 28 60 +28
3 Muş Spor Kulübü 30 16 4 10 48 24 58 +24
4 Belediye Kütahyaspor 30 17 6 7 57 37 58 +20
5 Düzcespor 30 16 6 8 40 27 56 +13
6 Silifke Belediye Spor 30 14 9 7 51 36 49 +15
7 Anadolu Üniversitesi 30 13 9 8 39 32 47 +7
8 Artvin Hopaspor 30 10 11 9 26 30 39 -4
9 Tokat Bld Plevnespor 30 7 13 10 27 32 31 -5
10 Kahramanmaraşspor 30 8 16 6 28 39 30 -11
11 Bulvarspor 30 7 14 9 35 58 30 -23
12 Kırşehir Futbol SK 30 7 15 8 26 48 29 -22
13 Bornova 1877 30 6 14 10 36 53 28 -17
14 23 Elazığ Futbol Kulübü 30 5 14 11 18 31 26 -13
15 Kuşadasıspor 30 7 20 3 25 51 24 -26
16 Ergene Velimeşe 30 6 19 5 17 50 23 -33
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 08/08/2025 Gaziantep FK vs Galatasaray
 09/08/2025 Samsunspor vs Gençlerbirliği
 09/08/2025 Antalyaspor vs Kasımpaşa
 09/08/2025 Fenerbahçe vs Alanyaspor
 10/08/2025 Çaykur Rizespor vs Göztepe
 10/08/2025 Eyüpspor vs Konyaspor
 10/08/2025 Fatih Karagümrük vs Başakşehir FK
 10/08/2025 Kayserispor vs Beşiktaş
 11/08/2025 Trabzonspor vs Kocaelispor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 08/08/2025 Ümraniyespor vs Manisa FK
 09/08/2025 Erzurumspor FK vs Sivasspor
 09/08/2025 İstanbulspor vs Serik Belediyespor
 09/08/2025 Hatayspor vs Keçiörengücü
 09/08/2025 Iğdır FK vs Sarıyer
 10/08/2025 Bandırmaspor vs Sakaryaspor
 10/08/2025 Boluspor vs Van Spor FK
 10/08/2025 Bodrum FK vs Pendikspor
 10/08/2025 Çorum FK vs Amed SK
 11/08/2025 Esenler Erokspor vs Adana Demirspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 24/08/2025 Altınordu vs Erbaaspor
 24/08/2025 Batman Petrolspor vs İnegölspor
 24/08/2025 Beyoğlu Yeniçarşıspor vs İskenderunspor A.Ş.
 24/08/2025 Elazığspor vs Adana 01 Futbol Kulübü
 24/08/2025 GMG Kastamonuspor vs Sincan Belediye Ankaraspor
 24/08/2025 Karacabey Belediye Spor vs Kepezspor FAŞ
 24/08/2025 Karaman Futbol Kulübü vs Bucaspor 1928
 24/08/2025 MKE Ankaragücü vs 24Erzincanspor
 24/08/2025 Şanlıurfaspor vs Beykoz Anadolu
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 07/09/2025 Beykoz İshaklıspor vs Yeşil Yalova FK
 07/09/2025 Çorluspor 1947 vs Bulvarspor
 07/09/2025 Etimesgut Spor vs Silivrispor
 07/09/2025 Galata vs Edirnespor
 07/09/2025 İnegöl Kafkas GK vs Çankaya SK
 07/09/2025 İnkılap FSK vs K.Çekmece Sinopspor
 07/09/2025 Polatlı 1926 Spor vs Bursa Nilüfer FK
 07/09/2025 1923 M.K.Paşaspor vs Fethiye İdman Yurdu
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
ŞANS OYUNLARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI